Kuten jo mainitsin, Tukholman-viikonloppuni parasta antia oli tutustuminen Local Firm -vaatemerkkiin. Vaikka nähtävillä ei ollut paljoakaan merkin vaatteista - ensi syksyn mallistoa oltiin juuri viimeistelemässä ja tämän kevään vaatteet olivat showroomeilla - tunsin entistä vahvemmin, että miljoonasta sinänsä kiinnostavasta ja hyvin rakennetusta ruotsalaismerkistä Local Firm on juuri minun juttuni.

Local Firmin suunnittelijaparin tarina on se tavallinen onnellisen ruotsalainen: Richard ja Axel työskentelivät Tiger of Swedenillä, ennenkuin aloittivat omansa. Pakko ihailla Ruotsin itseään ruokkivaa muotiteollisuutta - lahjakkuuksilla on paikkoja, missä oppia myös raakaa bisnestä. Ei ihme, että brändien identiteetit ovat niin vahvoja jo kättelyssä, ja mallistot hyvällä tavalla kaupallisia.

Localfirmilaiset valottivat suunnittelufilosofiaansa Bauhaus-periaatteisiin nojaavasta muotokielestä laadukkaisiin materiaaleihin (mikä tuntuu entistäkin tärkeämmältä näinä aikoina, kun vanhat lempparini Acne ja Carin Wester ovat "edistyksellsesti" hylänneet villan ja silkin polyesterin hyväksi - hintatason toki pysyessä samana). Local Firm tekee käyttövaatetta, joka on tarkoitettu kestämään vuosia. Kuten tämän kevään ja kuluvan talven mallistokuvista näette, värimaailma on kaudesta toiseen yhdisteltävissä jo olemassaolevaan. Odotan malttamattomana kuvia ensi syksyn mallistosta - ja toivon, ettei tämäkin talo ala tinkiä kasvaessaan materiaali-integriteetistään...

Etenkin miestenmallisto on äärimmäisen perus, muttei koskaan tylsä. Näihin pukeutuisin, jos olisin mies, ja näitä suosittelen eräällekin mustaan/harmaaseen pukeutuvalle ninjamaiselle falangille miespuolisista ystävistäni! Teille hoikkalaisille kun sopii myös laskeutuva jersey ja sen kerrostaminen. Pidin älyttömästi LF:n miestenfarkuista, joiden malli ja kangas on kuin 501:ssä 20 vuotta sitten, pikkasen baggy mutta kuitenkin sofistikoituneempi.

Naistenmallistosta löytyy ihania ruskean ja harmaan yhdistelmiä - kuvissakin vilahtavat Block Tights -leggarit ovat ruotsalaiskoipeliinien hitti, ja kesäksi olis tarjolla ties mitä viittaa "bitchweariksi". (Jos joku tässä maailmassa jaksaa ilahduttaa, niin vahva tuhkholman aksentti englanninkielessä.)

Eniten minuun kuitenkin kolahtivat kuvan harmaat mokkanilkkurit. Olen kokenut jonkinlaista virikeähkyä kenkien suhteen - kaikkea melko ihanaa on niin jumalattomasti, ettei mikään tunnu oikein miltään. Nyt kuitenkin äärimmäisen puhdaslinjainen, periaatteessa niin tavallinen platform-korkkari kuin vain voi olla, sai ihastumaan ensisilmäyksellä. Ehkä se on mustalla mokalla päällystetyn oikealla tavalla tolpan koron samanaikainen sirous, ehkä se on varren muunneltavuus, ehkä se on vain yleinen puhdaslinjaisuus. (Kuvasta ei näy, miten korko on kavennettu takaa.)Oli miten oli, nämä kengät näyttävät minulta. Ihanaa olla taas tavararakastunut!

(Rakastuin myös merkin aurinkolaseihin, jollaiset saimme kotiinviemisiksi - juuri kun olin suunnitellut investoivani elämäni eka kerran johonkin merkkilaseihin! Kuumien huhujen mukaan Local Firm rantautuu Helsinkiinkin vielä tänä keväänä, en malta odottaa!)

(Näytöskuvat Kristian Loveborg ja Peter Håkansson, kenkä-ja suunnittelijakuvista kiitos Issues-kaksikolle!Se rumempi kenkäkuva on omani...)