Silloin kun minä olin nuori, meidän kylällä skeittasi vain yksi Tero. Muut pojat ajoivat mopolla keskellä jäistä maantietä ja naurattivat pipottomia stretch-farkkuisia tyttöjä bussipysäkillä, jolle pysähtyi noin kolme linja-autoa vuorokaudessa.

Kävin kyllä Teron kanssa kirjastossa, uimassa ja kävelyttämässä koiria sen bussipysäkin ohi (paitsi meidän koira meinasi syödä Teron koirat), mutta viimeiset 20 vuotta olen potkinut itseäni: Miksi en pakottanut Teroa opettamaan minuakin rullaamaan, vaan istuin mieluummin himassa lukemassa, maalaamassa vesiväreillä ja soittamassa poikkihuilua (kaikkea tätä yhtäaikaa)? Nyt Tero on jossain ulkomailla suunnittelemassa erityishienoja polkupyöriä. Minä oikoluen yöpaita päällä kömpelöintä suomenkielistä tekstiä sitten mullet-hiuksisen vieruskaverin yläasteen "tutkielmien". (Mopopojat ja takatukkatytöt opettavat jo jälkikasvuaan ajamaan mönkijällä tai mopoautolla kouluun, keskellä maantietä.)

Jossain kohti tätä tarinaa on opetus, jonka onneksi nykyteinit näyttävät tajunneen: Pipo päähän, myös pakkasella, ja tytötkin lautailemaan, vaikka sitten stretch-farkuissa.

Kuten olen ennenkin tainnut uhota, milloinkaan ei ole liian myöhäistä hankkia viileää alakulttuurinuoruutta. Myöhempinä vuosina olen keplotellut itseni aina yhtä ihanien skeittijäbien (termi on sukupuolineutraali) kaveripiiriin.

Joskus toivon saavani lapsen ihan siitä syystä, että joku kiva setä tai täti opettaisi sille skeittaamisen jo taaperoiässä. (Proskate- ja muiden alan tapahtumien takapihoista on tullut vuosien myötä Suomen cooleimpien lautapentujen esittäytymisareena. Tyylikkäimmällä näkemälläni toukalla oli kirjavat sukkahousut, t-paita, nahkatakki, Vansit, tietenkin kypärä ja äiti pitämässä kiinni kauluksesta, koska kaksivuotias ei vielä osannut itse jarruttaa.) 

Silloin tällöin omatkin lautahaaveet nousevat yhä pintaan. Ryhtyisiköhän Celine mun lautasponssiksi? (Ja tekevätköhän ne myös kypäriä sekä kokovartalosuojia?) Hyppimistähän suositellaan haurastuvien luiden vahvistamiseen. Skate or die trying!

Phoebe Philo on suunnittelijana taitava tekemään referensseistään sopivan tuoretta ja samalla turvallista jälkeä. Tässä kampanjassa tärkeintä on kuitenkin Stella Tennant - kolmenkympin tällä puolella on todellakin elämää. (Celine-kamppiskuvat via Stop it right now)

Paljastettakoon, etten murrosikäisenä ymmärtänyt edes Ramonesin saati Misfitsin päälle. Angstisena aikuisena kylläkin, syyt allaolevassa kaaviossa.

Diskoihme Emilian hämmentävän instant-klassikon on Youtubeen ladannut Power Point Boys, joiden blogia ja miksauksia suosittelen kaikille.

 Ps. (swim)suit issuesilla on jo MILTEI SATA FANIA Facebookissa! Liity joukkoon - ellei se ole liian mainstreamia.