Herkässä iässä nähdyt leffat vaikuttavat pukeutumiseeni yllättävän paljon edelleenkin. Näin elo-syyskuun vaihteessa mieleni valtaa vastustamaton halu pukeutua kuin Juliette Binochen Tereza-hahmo Kauffmanin Olemisen sietämättömässä keveydessä

Tässä Milan Kunderan moderniin klassikkoon perustuvassa elokuvassa valokuvaaja-Tereza  kiertää vuoden 1968 Prahaa ruskeassa minihameessa ja nahkasaappaissa, ja kuvaa ensin ns. Prahan kevään  riemumielistä kansannousua, sitten kaameaa elokuuta, jolloin Neuvostoliiton tankit vyöryvät tsekkinuorison yli.

(Muuten elokuvassa filosofoidaan ja bylsitään ja koetaan keskieurooppalaista maailmantuskaa mm. nuoren ja notkean Daniel Day-Lewisin voimin, kestää edelleen katsomisen kaikkineen!)

Internetin ihmemaailmasta ei yllättäen tahdo löytyä kyseisestä elokuvasta kuin Binochen ja Lena Olinin pyllykuvia, mutta tässä nyt pahimpaan hätään Binoche nuorena, herkkänä ja vaaleanpunapaitaisena.

858817.jpg

Monen muun kasarikliseen tavoin Milan-sedän kirjatkin kestävät muuten näköjään uudelleentarkastelun, itse uudelleenluin viimeksi Naurun ja unohduksen kirjan, ja olin ymmärtävinäni jotain uutta. Lukekaa tekin!