/julkaistu 17.3.2008

Hyvät toverit, alkaneen viikon tyyli- ja elämänasenneikoni on itsestäänselvästi 94-vuotias kirjailija, kommunisti,punaorpo, monikymmenvuotinen omaishoitaja ja vaikka mikä Salme Vuorinen:

phpK3pSBJ_600x600_12982.jpg

(kuvat Klaus Welp)

Vuorinen on ajankohtainen tuoreen Eloni kirja -muistelmateoksensa takia. Viikonlopulla luin kaksi naisen Ekbergin kahvilassa tyylikkääseen hattuun ja punaiseen asuun sonnustautuneena antamaa haastattelua (Hesari ja Anna).

Salme Vuorisen isä kaatui punaisten rivissä kansalaissodassa. 1930-luvulla Salme kuului kiellettyyn kommunistipuolueeseen ja rakastui toiseen aktivistiin Harry Verner Vuoriseen, joka pidätettiin. poliittisista syistä. Tampereelle kulkeutunut Salme päätyi naimisiin väkivaltaisen ja sairaalloisen mustasukkaisen miehen kanssa, ja kun hän vihdoin löysi Harryn uudestaan, tämä oli sota-ajan työleirivuosien jäljiltä vaikeasti vammautunut. Salme Vuorinen hoiti vuosikymmeniä paitsi halvaantunutta miestään  myös tämän taksifirmaa. Pari vuotta sitten hän toi julkisuuteen Harryn vankileiriajan päiväkirjat (Myrskyn silmässä), jolloin Voima julkaisi mainion haastattelun ja oheiset kuvat.

p200.jpg

Jokaisen edes etäisesti Suomen lähihistoriasta kiinnostuneen on syytä tutustua Salme ja Harry Vuorisen tarinoihin. Jokaisen vähänkään todellisesta tyylistä kiinnostuneen taas on syytä ottaa oppia tästä edelleen yhteiskunnallisesti aktiivisesta, ainutlaatuisesta puna-ladystä.